Op het voormalige kazerneterrein in Ede is weer zichtbaar hoe de militairen vroeger hun exercities uitvoerden. SEB deelnemer J.C. van Veldhuizen B.V. uit Lunteren legde circa 3000 m2 bestrating aan volgens de historische looplijnen. Het bedrijf liet op dit lastige terrein een audit uitvoeren door de SEB en slaagde met vlag en wimpel.

 

“Als dit goed is, is al ons werk goed”, zegt Dick Dirksen van J.C. van Veldhuizen B.V. over de keuze om juist hier een audit door de SEB te laten doen. Want makkelijk was het werk niet bepaald. Het ontwerp voor de herinrichting was gemaakt door het bureau voor landschapsarchitectuur Marseille Buiten. Die wilde de vroegere looplijnen in de bestrating terug laten komen. Het resulteert in een fraai maar lastig lijnenspel, met allerlei vlakken en kruisende banen met aan weerszijden vierstreks goten.

 

Speciale kleurenmixen

 

Drie maanden lang werkte J.C. van Veldhuizen B.V. in het voorjaar aan het plein, inclusief herbestrating van de toegangsweg De bestrating is uitgevoerd in dikformaat gebakken stenen, in twee speciaal voor dit project samengestelde kleurenmixen. Betonnen zitelementen zijn in de inrichting geïntegreerd. Op het terrein zijn vervolgens nog corten-stalen wachtershuisjes geplaatst als kunstelementen.

Voor J.C. van Veldhuizen betekende het ontworpen lijnenspel dat er enorm veel meetwerk gedaan moest worden om alle banen op de goede plek te krijgen en aan te laten sluiten. Ook moesten veel elementen pas worden gemaakt. Niettemin werd toch ongeveer 50 procent van het werk mechanisch bestraat. “Eigenlijk was dat bijna niet te doen hier, maar we hebben het keurig volgens de regels gedaan.” Daarbij is ruimschoots gebruik gemaakt van alle machines die J.C. van Veldhuizen B.V. beschikbaar heeft, zoals een shovel met kilverbak en vele klemmen en zuignappen, om de stratenmakers maximaal te ontlasten.

In de uitvoering moest J.C. van Veldhuizen B.V. rekening houden met de hovenier, die half maart graag aan de slag wilde met het aanbrengen van beplanting in de vele groenvakken tussen de bestrating. Die vakken moesten dus wel tijdig beschikbaar en bereikbaar zijn.

 

SEB in aanbestedingen

 

J.C. van Veldhuizen B.V. kreeg de opdracht voor de bestrating van dit terrein van hoofdaannemer Smink Infra, maar had er van tevoren eigenlijk een hard hoofd in gezien de moeilijkheidsgraad. Het normale tempo van circa 100 eenheden (strekkende meters banden en goot en vierkante meters straatwerk) per dag werd hier dan ook niet gehaald. Niettemin was juist deze moeilijkheidsgraad de reden om de SEB-audit op dit werk te laten doen. 

Daarmee kon J.C. van Veldhuizen B.V. ook richting opdrachtgever Gemeente Ede zijn kwaliteit nog eens onafhankelijk aantonen. “Dat is extra belangrijk omdat de Gemeente Ede sinds dit voorjaar SEB-certificering opneemt in zijn aanbestedingen. Als je dan je kwaliteit op zo’n werk via de SEB aantoont, geeft je dat een voorsprong. Het is nu overigens al zo dat de Gemeente Ede bij het gunnen van een opdracht vaak aan hoofdaannemers vraagt om ons het straatwerk te laten doen.”

 

Hoofdaannemer

 

Overigens werkt J.C. van Veldhuizen B.V. niet alleen als onderaannemer, maar doet het bedrijf ongeveer de helft van het werk in hoofdaanneming. Het is niet alleen actief in bestrating, maar ook in infra en riolering, in sport en groen en in landmeetkunde. Het heeft daar ook de mensen en machines en apparatuur voor. “Soms wordt gedacht dat een bedrijf dat alleen maar bestrating doet, kwalitatief beter zou zijn dan een breder werkende aannemer. Met deze SEB-audit op dit werk tonen we aan dat dat bij ons in ieder geval anders is en dat we hoge kwaliteit straatwerk leveren. Onze voormannen zitten allemaal al langer dan 20 jaar in het bestratingswerk en de meesten hebben intern een diploma op mbo-niveau gehaald. Daarbij weten we juist als hoofdaannemer hoe we kwaliteit moeten borgen.”