DE SEB-ERKENNING ALS PRODUCTCERTIFICATIE

 

Veel bedrijven in de bestratingbranche hebben een veiligheidscertificaat (VCA), wat overigens heel belangrijk en nuttig is. Een aantal bedrijven is bovendien in het bezit van een procescertificaat (ISO), een bruikbaar managementinstrument. Slechts weinig bedrijven hebben ook werkelijk een productcertificaat zoals de SEB-erkenning.

Voor opdrachtgevers zou het laatstgenoemde certificaat toch zeker zo belangrijk moeten zijn als de twee eerstgenoemde; tegenwoordig gebruikt men immers steeds vaker duurzame materialen, die beslist niet goedkoop zijn. Overigens wordt over het algemeen veel geld uitgegeven aan materialen om de buitenruimte te verfraaien. Vervolgens wordt de verwerking van deze materialen in concurrentie aanbesteed, waarbij opdrachtgevers een zesje kennelijk genoeg vinden. Het bepalen van een rationele prijs-kwaliteitverhouding blijft in onze branche een moeilijke zaak. Waarom wordt niet geselecteerd op kwaliteit? Natuurlijk moet er in concurrentie ingeschreven worden, maar dan wel op een eerlijke manier. Uiteraard zijn er ook niet-gecertificeerde bedrijven die geweldig mooi straatwerk kunnen maken. Maar het staat deze bedrijven toch vrij om hun kwaliteit te laten erkennen? Straatwerk van de beste kwaliteit is alleen maar te bereiken door aanbestedingen waarbij het bezit van een productcertificaat het selectiecriterium is.

De SEB staat niet stil en is druk bezig met het werken aan mechanisatiemodules, want ook machinaal gelegde bestrating moet aan kwaliteitseisen voldoen. De Ondernemersvereniging voor Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) brengt hierbij de nodige kennis in met de klankbordgroep innovatie en technologie.

Wordt het productcertificaat uitgebreid naar machinaal straten, dan moet een opdrachtgever er van uit kunnen gaan dat ook deze bestrating is aangelegd door de vakman. Het uitzetten van de profielen, het afwerken en verdichten van onderbanen, het afreien van de straatlaag en het op de juiste manier recht aanbrengen van de juiste verbanden in het straatwerk, blijft ook met de machine een kwestie van vakwerk.

Voor de controle van de kwaliteit van het bestratingsproduct zijn goed opgeleide auditoren actief binnen de SEB. Zij genieten regelmatig bijscholing en hebben direct voeling met het bestratingsvak, omdat ze zelf in de branche werkzaam zijn of waren. Kortom, het productcertificaat SEB geeft zekerheid over kwaliteit en vakmanschap. Als we de neuzen van de opdrachtgevers nu nog allemaal dezelfde kant op krijgen, dan zijn we al een heel eind op de goede weg!

Zie voor de benodigde documenten: “Over SEB – aanvraag deelnemerschap”