Straatwerk steeds meer duurzaam

Bestrating is als een vloerkleed waar je op mag verblijven. En net als een vloerkleed binnen is dat vloerkleed buiten ook aan trends onderhevig. Naast de veranderende trends is er ook veel meer aandacht voor duurzaamheid. 

Dat zegt Hans Damman, projectleider bij Bureau Maris, vormgevers van stad & landschap. Dit bureau heeft zowel de esthetische vormgeving als de technische uitwerking in eigen huis en kan voor opdrachtgevers desgewenst een compleet pakket leveren, inclusief het schrijven van bestekken en toezicht houden tijdens de uitvoering. Hans Damman zelf is vooral technisch georiënteerd. Hij is tevens lid van het College van Advies van de SEB.

Hergebruik

Duurzaamheid kan ook in de bestratingssector op verschillende manieren worden ingevuld. “Zo hebben we bij de herinrichting van de Havenkade in Dronten de oude klinkers hergebruikt. Dat is een mooie knipoog naar het verleden, maar het is ook zonde om dat materiaal weg te gooien.”

Hemelwater

Een andere vorm van duurzaamheid betreft het omgaan met regenwater. “Dat kan met waterdoorlatende of waterpasserende bestrating. Bij waterdoorlatend gaat het water door het materiaal heen; bij waterpasserend gaat het door de voegen. Maar dat vraagt wel wat van de fundering daaronder. Als het kan is het beter om de riolering voor regenwater helemaal achterwege te laten en het via de bestrating of de berm oppervlakkig af te voeren naar open water. Er is dan geen riool van kunststof of een speciale fundering van split nodig, hetgeen de duurzaamheid ten goede komt.”

Gebiedsgericht

Dat de waterafvoer op die manier kan, bewees Bureau Maris onder meer bij een parkeerplaats op Urk, maar ook bij de woonwijk De Tuin van Elden nabij Arnhem.

“Beide systemen zijn op zich goed, maar je moet kijken naar wat je waar toepast. Als er geen open water is, moet je een andere oplossing zoeken. Infiltreren kan, maar niet ieder gebied is daar geschikt voor. Soms is een vertraagde afvoer van regenwater een gewenste optie.”

Minder natuursteen

Ook vanuit duurzaamheid ziet Hans het gebruik van natuursteen in bestrating afnemen. “Dat vonden we lange tijd mooi, maar het komt vaak uit gebieden met twijfelachtige arbeidsomstandigheden. Daarbij moet je dat zware materiaal over lange afstanden verschepen. Het is dan ook beter om materialen uit eigen omgeving te gebruiken.”

“Of dat betonsteen of gebakken klinker is, daar kunnen we heel lang over discussiëren. Beide zorgen voor CO2-uitstoot bij het productieproces. De gebakken klinker gaat wel langer mee en is na 50 of 60 jaar nog mooi. De betonsteen kan er na die tijd toch wat anders uit gaan zien.”

Kwaliteit

Duurzaamheid is daarbij in de ogen van Damman ook het leveren van kwalitatief goed werk met een lange levensduur. “Het zou toch jammer zijn als je een mooi ontwerp gemaakt hebt en het straatwerk na vijf tot tien jaar al weer aan onderhoud toe is, met een grote kans op aantasting van het ontwerp.”

Maar kwalitatief goed werk begint met een goed ontwerp. “Doordat wij als bureau alle disciplines in huis hebben, van ontwerp tot technische uitwerking en toezicht op de uitvoering, zorgen we in onze ontwerpen voor technisch haalbare oplossingen. We kiezen voor een zo maakbaar mogelijk ontwerp, met materialen die in de markt verkrijgbaar zijn.”