Veldhuis Klarenbeek: ‘onderscheiden met SEB-deelname’

Veldhuis Klarenbeek is nieuw toegetreden als deelnemer van de SEB. Mark Veldhuis ziet de SEB-erkenning als een mogelijkheid om zich te onderscheiden als kwaliteitsbedrijf, maar richt zich ook steeds meer op gemeenten als opdrachtgever, die SEB-deelname verplicht stellen. Veldhuis verwacht dat de SEB-erkenning voor het werk van belang gaat zijn.

Veldhuis Klarenbeek ging in 1988 van start als eenmanszaak van Roel Veldhuis. Die Hij hield zich vooral bezig met grondwerk en handel. Al snel kwamen zijn zonen Mark en Tonnie bij in het bedrijf en breidde het dienstenpakket zich uit met sloopwerk/recyling en bestrating. “Bestratingen doen we nu al zo’n dertig jaar. We bieden een breed pakket, van siertegels en tuinen tot wegen en bedrijfsterreinen, voor zowel particulieren als bedrijven als overheden. We werken vaak als onderaannemer voor wegenbouwers. Zo doen we ook werken voor de gemeente Apeldoorn, die in de aanbesteding een SEB-deelnemerschap verplicht stelt.”

 

Gediplomeerde stratenmakers

 

De stap naar het deelnemerschap verliep soepel voor Veldhuis Klarenbeek. “Maar je doet dat ook niet zo maar even. Het moet bij je passen als bedrijf en je werkt er naar toe. Onze stratenmakers waren bijvoorbeeld al gediplomeerd, zoals de SEB vereist. Van oudsher hebben we leermeesters in dienst en leiden we leerlingen op, waarbij ze bij ons de praktijk doen en cursussen volgen bij SOMA Harderwijk. Ook waren we al VCA-gecertificeerd. De certificering door SEB overlapt daar deels mee, maar is ook een uitbreiding daarvan.”

 

Voor de kwaliteitserkenning werd het bedrijf beoordeeld door een auditor. Die bezocht samen met Mark Veldhuis een aantal werken om die op kwaliteit te beoordelen. Mark Veldhuis ervoer dat als zeer prettig. “Normaal neem ik het werk aan, geef ik uitleg aan de jongens en beoordeel ik het werk aan het eind weer. Het is mooi als er iemand is die jou dan weer beoordeelt en die aangeeft dat je het goed doet en dat je de kwaliteit levert die het moet zijn.”

 

Keuzes uitleggen

 

Wat niet wil zeggen dat er geen enkele discussie was. “Je krijgt wel vragen van zo’n auditor, zoals over een weg die op één oor lag. Maar ik kon uitleggen waarom we daar voor gekozen hadden en de auditor was het er mee eens dat dit de juiste oplossing was.” Leerzaam vond Veldhuis het om te zien hoe de procedure beter kan worden ingericht, waarbij meer zaken schriftelijk worden vastgelegd.

 

Veldhuis Klarenbeek heeft in totaal circa 25 werknemers, waarvan zeven continu bezig zijn met straatwerk. Tot 95% van het werk is onderaanneming; de overige 5% is werk in regie of kleine klussen. Het bedrijf doet dat met eigen materieel, waaronder een minishovel, legklemmen voor machinale bestrating en een laserbord (?) voor het machinaal maken van een baan in plaats van die met de hand af te reien. Kleiner materiaal zoals zuignappen zijn inmiddels elektrisch en ook de slijpmachines zijn steeds vaker elektrisch. “Dat begint te komen”, zegt Veldhuis over de stap naar elektrificering van het totale materieel.